fbpx
BLACK_HAT_LOGO_IMAGES_FINAL_HORIZONTAL_1000x500

Villon Trió és Kiss Barna

A Fotoplus szervezésében a legeslegújabb Lumix S5II bemutatóján a főszerepet – a Lumix ujdonsága mellett – a Villon Trió kapta!
Figyelj! A projekt leírás után jön még egy galéria. Azt is nézd meg!

A projektről

Leírás

A Panasonic – a Fotoplus-szal karöltve – a legújabb hibrid kameráját, a Lumix S5II-t mutatta be az A38 hajón.

A rendezvény egyik kiemelt célja az S5II videós képességeinek prezentálása volt – bár igazából engem a fotós tulajdonságok érdekeltek jobban.

A Lumix komolyabb gépei közel állnak hozzám – a Lumix G9 m4/3-os gépéből három is a tulajdonomban volt, miután egy kis cikcakkot követően a Canon tükrös gépeiről váltva megismertem a MILC világot.

A G9-es egy remek kis fotómasina: ergonómiában kezelhetőségben, testreszabhatóságban, funkcionalitásban azt gondolom, hogy máig az élvonalba tartozik. Persze azokkal az előnyökkel és hátrányokkal, amelyek a mikro4/3-ad sajátosságai.

De most a Lumix S5II volt a rivaldafényben és szerencsémre én is bejutottam egy regisztrációt követően a Fotoplus rendezvényére (ezúton is köszönet a szervezőknek a profi lebonyolításért {zárójel: a rétesek zseniálisak voltak!}).

Nem mennék most bele a gép paramétereinek a leírásába, megfelelő mennyiségű tájékoztató anyag készült róla és a youtube-on is rengeteg tesztvideó kering már.

Első blikkre annyit tudnék mondani, hogy tényleg nagyon kézre áll a gép, tényleg szerethető és a legütősebb fejlesztése (végre!) a fáziskülönbségen alapuló fókuszrendszer is szépen teszi a dolgát még koncertkörülmények között is.

Szerencsére a Kiss Barnával kiegészült Villon Trió bírta szuflával, hogy a videósoknak és fotósoknak legyen lehetőségük a Panasonic által kiszállított gépeket többfajta objektívvel is kipróbálni.

Végül egy bénázás: a gépek rövid ideig lehettek egy-egy usernél, így én is csak 2 nóta erejéig tudtam élvezkedni az S5II-vel. Az én lúzerségem, hogy egy videóstól átvéve a gépet nem vettem észre – őszintén szólva nekem teljesen nyilvánvaló volt, hogy ezt nem kell ellenőriznem -, hogy a felvétel rögzítése jpg-re volt állítva. Így aztán egy darab RAW file-t sem sikerült hazavinnem magammal. Pedig kíványcsi lettem volna, mit lehet kihozni a nyers képekből.

Na, majd legközelebb talán lesz lehetőségem ezt a malőrt jóvátenni egy hosszabb teszt alkalmával…

Kihívás

Talán nem nagyon kell magyarázni, hogy egy alagsori – már ha lehet ilyet mondani az A38 hajó alsó szintjéről -, ablaktalan, spotokkal és színes, villódzó fényekkel ellátott hangulatos – ámde ennek megfelelően meglehetősen sötét – helyiség mekkora kihívást jelent egy fényképezőgépnek – és persze a hozzá csatolt lencserendszernek!

A Lumix S5II-őt az S szériás 24-70mm f/2.8-as objektívvel próbáltam. Rendezvényeken, esküvőkön ez az egyik alaplencserendszer, és én arra voltam kíváncsi, hogy ez az objektív ezzel a géppel hogyan teljesíte ezek között a nem igazán optimális körülmények között.

Ráadásul a szervezők megkérték a helyszíni világosítókat, hogy ne kíméljék a fókuszrendszert; így aztán bőségesen el voltunk látva stroboszkóppal is, nehogy véletlenül is lazsáljon az a 725 fáziskülönbségen alapuló fókuszpont, amit az új érzékelő kapott!

Nem mondom azt, hogy minden kép éles, precíz, jól fókuszáltra sikerült, de az összehasonlításhoz magammal vitt Sonyk is alaposan megküzdöttek az elemekkel.

Ha nem bénáztam volna el a RAW beállításokat, amikor a gép a kezembe került, akkor lenne valós összehasonlítási alapom a Sony A7III és az S5II fókuszrendszere között, így azonban csak az érzés maradt: az S5II egy igazán jól sikerült gép lett!

Ergonómiája kiváló, kezelhetősége – tanulás után – szintén hibátlan, fotós és videós funkciói a csúcsot képviselik.

Az azonban kiderült e rövid teszt alatt is, hogy ebben az árkategóriában nem várható extrém gyors kiolvasású szenzor; vagyis elektronikus zárral ne is kísérletezzünk mesterséges fényekkel megvilágított környezetben fotózni, mert a villódzás-csíkosodás ezeknek a szenzoroknak ugyan úgy a sajátjuk, ahogyan a nem STACK-kelt szenzorral szerelt összes gépnek.

A felszerelés

2 db Sony gépet vittem magammal az összehasonlításhoz (Sony A7III és Sony A7RIII). Az egyik gépen a Tamron zseniális 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD, a másikon a Sony 16-35mm f/2.8 GM objektívje kapott helyet és lehetőséget.

A Lumix S5II-re a Panasonictól a Lumix S 24-70mm f/2.8-as objektívjét csavartam föl. A lenti képek ezzel a kombóval készültek.

Kíváncsi vagy hasonló projektekre?

Kattints a projekt bélyegképére a megtekintéshez!

Email: hello@blackhatimages.com | Mobil: +36 30 947 4974